||     UREĐENJE STANOVA       ||       VANJSKO UREĐENJE KUĆE       ||       ARHITEKTURA~TEKSTOVI       ||       KULINARSTVO       ||     FOTOGALERIJA     ||                                                                                                     

17. децембар 2011.

Pivski kokteli


maxresdefault



Dugo godina profesionalni koktel majstori izbegavali su pravljenje koktela sa pivom jer im je na raspolaganju uglavnom bio samo nezanimljivi ukus industrijskog lagera. Međutim, danas kada je i srpsko tržište preplavio svaki mogući stil piva, otvaraju se mogućnosti i za nove, neverovatne koktele.
Većina ovih koktela veoma je laka za smućkati u kućnoj radinosti, a za one „nakićenije“ ćete se ipak morati potruditi za sastojke…
1koktel

1. Medeno pivo

Koktel koji je zapravo sličan džin-toniku. „Medeno pivo“ je pomalo sladak koktel, pomalo slan, a ne nedostaje mu ni kiselosti limuna.
50 ml džina (najbolje koristiti neki dry džin)
30 ml isceđenog limuna
70 ml ale piva
med, morska so
Umoči rub čaše u med i so. Promućkaj sa ledom džin i isceđen limun, a zatim sve sipaj u čašu sa ledom i prelij pivom.
2koktel

2. Back in Black

Koktel koji nije za svakoga! Prvi put je napravljen u New Yorku gde se služio uz govedinu i pitu sa mesom. Orange bitter možete zameniti anisom ili bar sa malo narendane kore narandže.
20 ml irskog viskija
20 ml Amaro likera
2 kapi orange bittera
60 ml Guinness piva
Pomešati sve navedene sastojke, a zatim preko svega staviti led i promešati.
3koktel

3. The Broiler Room

Pivo i burbon su oduvek bili kombinacija kojom se završavao kafanski izlazak. Koktel „The Broiler Room“ ovu kombinaciju čini osvežavajućem i mnogo lakšom za mamurluk.
30 ml burbona
30 ml soka od limuna
60 ml čaja od limuna, ohlađenog
30 ml meda razmućenog u toploj vodi
60 ml Blanche de Namur (ili nekog piva stila Belgian wit)
Napuni čašu ledom, dodaj sve navedene sastojke i preko svega prelij pivo. Pažljivo promešaj.
4koktel

4. Michelada

Pre popravljeno pivo nego pravi koktel. Michelada sadrži limetu, Worcestershire sos, ljuti sos i pivo. Ova verzija je uspela da pogodi savršen odnos kiselog, slanog i ljutog. Kada napravite ovu verziju, nastavite da eksperimentišete i pravite verziju bližu vašem ukusu.
Morska so
1 limeta
Worcestershire sos
Neki ljuti sos
1 malo meksičko pivo (Sol, Corona…)
Umočite vlažan rub čaše u so. Sipajte led, sok od limete, malko Worcestershire sosa, i ljutog sosa koliko želite. Preko svega sipajte pivo i gotovi ste!
5koktel

5. Black velvet

Klasična kombinacija koja spaja pivo i šampanjac. Jednostavno, preukusno i prilično nezgodno.
120 ml šampanjca
120 ml Guinness piva
Napunite čašu do pola ohlađenim Guinness stout pivom. Preko toga veoma pažljivo sipajte ohlađen šampanjac. Gotovo!
6koktel

6. Coronita Margarita

Nešto komplikovaniji recept koji će na kraju nagraditi vaš trud. Prvi put je napravljen u jednom meksičkom restoranu na ostrvu Margarita.
30 ml Sauza tekile
Margarita piće (bilo kakvo gotovo)
1 boca Corona piva
1 čaša za Margaritu
Pomešajte tekilu i margaritu po želji sve dok ne ispunite pola čaše za margaritu. Poslužite koktel tako da flaša Corone stoji naopačke „zabodena“ u čaši. Cilj je da dok ispijate koktel, pivo polako puni čašu.
7koktel

7. Irska bomba

Pravljenje „irske bombe“ je veoma lako. Najbolje bi bilo koristiti što veću čašu. Impresivnije je. Srpsku verziju koktela pod imenom „podmornica“ pili smo koristeći čašicu pelinkovca potopnjenu u veliku čašu tamnog piva…
15 ml Baileys likera
15 ml Jameson viskija
1 Guinness pivo
Sipajte Baileys i Jameson viski u manju čašu za rakiju. Ubacite je u veliku čašu ispunjjenu Guinness pivom. Nek vam je Đavo u pomoći…
8koktel

8. Poslednja tura

Nije ga jednostavno po prvi put napraviti, ali kada to jednom učinite, nećete prestajati da ga mućkate.
1 kašika soka od limuna
1 kašika meda
1 kašika Pelinkovca ili par kapi anisa
60 ml viskija
1 pale ale pivo
Za ukras: kolut narandže
Pomešaj sve sastojke sem piva u šejkeru ispunjenim ledom. Dobro izmućkajte i sipajte u čašu sa ledom. Prelijte pivom i ukrasite polukolutom narandže.
9koktel

9. Pivo na kolenima

Pivska verzija koktela koji se pravio u Americi za vreme prohibicije. Neophodno Hefeweizen pivo izaberite po vašoj želji…
45 ml džina
30 ml svežeg soka od limuna
30 ml razmućenog meda (vode i meda u odnosu 1:1)
90 ml pšeničnog piva
Promešajte džin, sok od limuna i med u šejkeru ispunjenog ledom. Dobro mešajte, a zatim sipajte u čašu sa ili bez leda. Preko svega pospite pivo i ukrasite limunom.
10koktel

10. Shock Me

Majstori za koktele ne mogu da se slože kada i gde je nastao ovaj koktel, ali se svi slažu da je prosto neverovatno koliko sva ova različita pića sjajno funkcionišu zajedno.
120 ml piva stila brown ale
2 kašike burbona
1 kašičice Souther Comforta
1 čašičice meda
Sve sastojke promešajte u šejkeru zajedno sa ledom. Mućkajte nežno desetak sekundi a zatim bez leda sipajte u običnu čašu.

Нема коментара:

Постави коментар